Nuggetsy z łososia z frytkami, sosem pomidorowym i salsą orzechową
Na obiadSKŁADNIKI
- 1 opakowanie nuggetsów z łososia Suempol
- 500 g frytek do pieczenia w piekarniku
- opcjonalnie świeże warzywa lub surówka
- Salsa orzechowa:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- pół łyżeczki płatków chilli
- sok z połowy cytryny lub limonki
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- ok. 100 ml wody
- Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała papryczka jalapeno (można pominąć)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki kuminu
- sok z połowy cytryny lub limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie salsy orzechowej: wszystkie składniki oprócz wody mieszamy w miseczce. Stopniowo dolewamy wodę, dozując jej ilość, do uzyskania gęstej, lecz lejącej konsystencji.
Przygotowanie sosu pomidorowego: wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy przez kilka sekund na gładki sos.