Nuggetsy z łososia z frytkami, sosem pomidorowym i salsą orzechową

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie nuggetsów z łososia Suempol
  • 500 g frytek do pieczenia w piekarniku
  • opcjonalnie świeże warzywa lub surówka
  • Salsa orzechowa:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • ok. 100 ml wody
  • Sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała papryczka jalapeno (można pominąć)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kuminu
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie salsy orzechowej: wszystkie składniki oprócz wody mieszamy w miseczce. Stopniowo dolewamy wodę, dozując jej ilość, do uzyskania gęstej, lecz lejącej konsystencji.

Przygotowanie sosu pomidorowego: wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy przez kilka sekund na gładki sos.