po jednej sztuce papryki: żółtej, zielonej i czerwonej
1 duży pomidor
1 papryczka chili
1 szklanka białego wina
1 l bulionu
3 ząbki czosnku
łyżeczka mielonej papryki wędzonej
łyżeczka mielonej papryki słodkiej
łyżeczka kurkumy
mały pęczek natki pietruszki
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Krewetki umyć i oczyścić. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, obrany czosnek oraz papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki. Plastry łososia podzielić na mniejsze cząstki.
W dużej patelni (zwykłej lub specjalnej do paelli) rozgrzać olej, wrzucić paprykę, smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać czosnek i papryczkę chili, smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dolać wino i gotować przez kilka minut, aż ok. połowa płynu odparuje. Wsypać ryż, całość wymieszać i zalać bulionem, dodać kurkumę, paprykę słodką i wędzoną. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 10 min, co jakiś czas mieszając, do czasu, aż ryż będzie al dente.
Na wierzchu ułożyć cząstki łososia oraz krewetki, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odstawić na kolejne 10 min do odparowania ewentualnego nadmiaru wody. Przed podaniem wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.