Paella z wędzonym łososiem i krewetkami

Na obiad

4

SKŁADNIKI

  • 100 g łososia Sockeye
  • 12 dużych krewetek
  • 300 g ryżu arborio
  • po jednej sztuce papryki: żółtej, zielonej i czerwonej
  • 1 duży pomidor
  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 l bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • łyżeczka kurkumy
  • mały pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Krewetki umyć i oczyścić. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, obrany czosnek oraz papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki. Plastry łososia podzielić na mniejsze cząstki.

 

W dużej patelni (zwykłej lub specjalnej do paelli) rozgrzać olej, wrzucić paprykę, smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać czosnek i papryczkę chili, smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dolać wino i gotować przez kilka minut, aż ok. połowa płynu odparuje. Wsypać ryż, całość wymieszać i zalać bulionem, dodać kurkumę, paprykę słodką i wędzoną. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 10 min, co jakiś czas mieszając, do czasu, aż ryż będzie al dente.

 

Na wierzchu ułożyć cząstki łososia oraz krewetki, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odstawić na kolejne 10 min do odparowania ewentualnego nadmiaru wody. Przed podaniem wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol