Paella z wędzonym łososiem i krewetkami
Na obiad
4
SKŁADNIKI
- 100 g łososia Sockeye
- 12 dużych krewetek
- 300 g ryżu arborio
- po jednej sztuce papryki: żółtej, zielonej i czerwonej
- 1 duży pomidor
- 1 papryczka chili
- 1 szklanka białego wina
- 1 l bulionu
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- łyżeczka kurkumy
- mały pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Krewetki umyć i oczyścić. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, obrany czosnek oraz papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki. Plastry łososia podzielić na mniejsze cząstki.
W dużej patelni (zwykłej lub specjalnej do paelli) rozgrzać olej, wrzucić paprykę, smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać czosnek i papryczkę chili, smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dolać wino i gotować przez kilka minut, aż ok. połowa płynu odparuje. Wsypać ryż, całość wymieszać i zalać bulionem, dodać kurkumę, paprykę słodką i wędzoną. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 10 min, co jakiś czas mieszając, do czasu, aż ryż będzie al dente.
Na wierzchu ułożyć cząstki łososia oraz krewetki, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odstawić na kolejne 10 min do odparowania ewentualnego nadmiaru wody. Przed podaniem wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol