Pieczeń z łososia
Na obiadSKŁADNIKI
- 500 g surowego łososia
- 10 ugotowanych ziemniaków
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 roztrzepane jajko
- sos pikantny
- 3 łyżki masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka octu
- 3/4 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE
Łososia kroimy w kostkę i gotujemy. Z ziemniaków robimy purée. W rondelku roztapiamy masło, drobno siekamy cebulę i podsmażamy. Dodajemy pietruszkę i rybę, a następnie łączymy z gotowym purée. Otrzymaną masę rozkładamy na pergaminie i zwijamy w wałek, zdejmujemy papier. W misce roztrzepujemy jajko z małą ilością wody i smarujemy nim uformowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut aż do uzyskania złotego koloru. W między czasie przygotowujemy sos: na patelni roztapiamy masło, podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek, ketchup, wodę, ocet i cukier. Pozostawiamy na małym ogniu przez około 30 minut. Pieczeń podajemy polaną sosem.