Pieczeń z łososia

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 500 g surowego łososia
  • 10 ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 roztrzepane jajko
  • sos pikantny
  • 3 łyżki masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 3/4 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE

Łososia kroimy w kostkę i gotujemy. Z ziemniaków robimy purée. W rondelku roztapiamy masło, drobno siekamy cebulę i podsmażamy. Dodajemy pietruszkę i rybę, a następnie łączymy z gotowym purée. Otrzymaną masę rozkładamy na pergaminie i zwijamy w wałek, zdejmujemy papier. W misce roztrzepujemy jajko z małą ilością wody i smarujemy nim uformowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut aż do uzyskania złotego koloru. W między czasie przygotowujemy sos: na patelni roztapiamy masło, podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek, ketchup, wodę, ocet i cukier. Pozostawiamy na małym ogniu przez około 30 minut. Pieczeń podajemy polaną sosem.