Kotleciki łososiowe

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • mała cebula lub 2 szalotki
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 1 marchewka
  • 100g surowego łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-6 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE

Cieciorkę namoczyć na noc i ugotować w osolonej wodzie. Można też użyć cieciorki z puszki. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kawałki.

 

Łososia posiekać, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Pokroić kolendrę. Cieciorkę, marchewkę i cebulę rozdrobnić blenderem, ale nie na purée tylko grubiej, tak aby otrzymać konsystencje kaszy.

 

Dodać łososia, kolendrę, proszek do pieczenia i 4 łyżki mąki. Wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.

 

Wyjąć, uformować jeden kotlecik (ciasto nie powinno lepić się do rąk). Rozgrzać olej na patelni (oleju powinno być sporo, a patelnia głęboka). Usmażyć kotlecik. Jeśli się rozpadnie, dodać mąki do ciasta i ponownie wymieszać.

 

Formować okrągłe kotleciki i smażyć. Podawać z zieloną sałatą.

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol