Kotleciki łososiowe
Na obiad
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ciecierzycy
- mała cebula lub 2 szalotki
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 1 marchewka
- 100g surowego łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-6 łyżek mąki
- olej do smażenia
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE
Cieciorkę namoczyć na noc i ugotować w osolonej wodzie. Można też użyć cieciorki z puszki. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kawałki.
Łososia posiekać, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Pokroić kolendrę. Cieciorkę, marchewkę i cebulę rozdrobnić blenderem, ale nie na purée tylko grubiej, tak aby otrzymać konsystencje kaszy.
Dodać łososia, kolendrę, proszek do pieczenia i 4 łyżki mąki. Wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Wyjąć, uformować jeden kotlecik (ciasto nie powinno lepić się do rąk). Rozgrzać olej na patelni (oleju powinno być sporo, a patelnia głęboka). Usmażyć kotlecik. Jeśli się rozpadnie, dodać mąki do ciasta i ponownie wymieszać.
Formować okrągłe kotleciki i smażyć. Podawać z zieloną sałatą.
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol