Łosoś marynowany na sposób wschodni
Na obiadSKŁADNIKI
- 600g świeżego łososia
- Na marynatę:
- garść drobniutko posiekanej trawy cytrynowej
- kawałek imbiru (ok. 4cm) starty na tarce
- 5 posiekanych szalotek
- 2 posiekane papryczki chilli
- 2 łyżki brązowego cukru
- garść wiórków kokosowych
- sól
- Na sos:
- 400ml jogurtu naturalnego
- łyżka mleczka kokosowego
- łyżeczka pasty wasabi
- łyżka posiekanych płatków marynowanego imbiru
PRZYGOTOWANIE
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty. Łososia myjemy, suszymy, usuwamy ości. Obkładamy łososia marynatą, owijamy folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przyrządzamy sos mieszając wszystkie składniki i doprawiając solą. Podajemy łososia z sosem.
Zajadamy wspominając wakacje w Tajlandii lub o nich marząc!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol