Łosoś marynowany na sposób wschodni

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 600g świeżego łososia
  • Na marynatę:
  • garść drobniutko posiekanej trawy cytrynowej
  • kawałek imbiru (ok. 4cm) starty na tarce
  • 5 posiekanych szalotek
  • 2 posiekane papryczki chilli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • garść wiórków kokosowych
  • sól
  • Na sos:
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • łyżka mleczka kokosowego
  • łyżeczka pasty wasabi
  • łyżka posiekanych płatków marynowanego imbiru

PRZYGOTOWANIE

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty. Łososia myjemy, suszymy, usuwamy ości. Obkładamy łososia marynatą, owijamy folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

 

Przyrządzamy sos mieszając wszystkie składniki i doprawiając solą. Podajemy łososia z sosem.

 

Zajadamy wspominając wakacje w Tajlandii lub o nich marząc!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol