Quiche z łososiem i serem bleu

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g łososia z koprem
  • 100 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE

Składniki podane zostały na formę prostokątną 20 x 30 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm.

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone w kostkę zimne masło, wszystko razem rozcierać w palcach do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty wysmarować masłem, wykleić ciastem i wstawić do lodówki na 30 minut.

 

Na suchej patelni rozmrozić szpinak, dodać pokrojonego drobno łososia oraz starty na małych oczkach czosnek, sól i pieprz, wszystko razem przesmażyć przez kilka minut, zdjąć z ognia.

 

Nagrzać piekarnik do 180 stopni góra – dół, ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 15 min. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę oraz po ok. łyżeczce soli, pieprzu i suszonych ziół prowansalskich, wymieszać.

 

Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nim szpinak z łososiem oraz pokruszony ser, a następnie wylać masę z jajek i śmietany. Piec w 180 stopniach góra-dół przez o 30 min.

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol