Quiche z łososiem i serem bleu
Na obiad
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- pół łyżeczki soli
- Farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 200 g łososia z koprem
- 100 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur
- 3 ząbki czosnku
- 400 g śmietany 18%
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE
Składniki podane zostały na formę prostokątną 20 x 30 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone w kostkę zimne masło, wszystko razem rozcierać w palcach do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty wysmarować masłem, wykleić ciastem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Na suchej patelni rozmrozić szpinak, dodać pokrojonego drobno łososia oraz starty na małych oczkach czosnek, sól i pieprz, wszystko razem przesmażyć przez kilka minut, zdjąć z ognia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni góra – dół, ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 15 min. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę oraz po ok. łyżeczce soli, pieprzu i suszonych ziół prowansalskich, wymieszać.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nim szpinak z łososiem oraz pokruszony ser, a następnie wylać masę z jajek i śmietany. Piec w 180 stopniach góra-dół przez o 30 min.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol