Quiche z łososiem
Na obiad
SKŁADNIKI
- ok 300 g łososia wędzonego
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- jeden mały jogurt grecki
- 200 g startego żółtego sera
- pieprz, sól
- Dodatkowo: dwie łyżki posiekanego kopru lub pietruszki.
PRZYGOTOWANIE
Formę do tart natłuszczamy, wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. „na biało”, ok. 15-20 min. Wyjmujemy, układamy pokrojonego łososia. Robimy masę jajeczną: jajka łączymy ze śmietaną i jogurtem, możemy dosypać dwie łyżki posiekanego kopru lub pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę na łososia, całość posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok. 25 min – aż farsz się zetnie na złoty kolor.