Quiche z łososiem

Na obiad

SKŁADNIKI

  • ok 300 g łososia wędzonego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • jeden mały jogurt grecki
  • 200 g startego żółtego sera
  • pieprz, sól
  • Dodatkowo: dwie łyżki posiekanego kopru lub pietruszki.

PRZYGOTOWANIE

Formę do tart natłuszczamy, wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. „na biało”, ok. 15-20 min. Wyjmujemy, układamy pokrojonego łososia. Robimy masę jajeczną: jajka łączymy ze śmietaną i jogurtem, możemy dosypać dwie łyżki posiekanego kopru lub pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę na łososia, całość posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok. 25 min – aż farsz się zetnie na złoty kolor.