Rolada szpinakowa z łososiem

Na przyjęcie

SKŁADNIKI

  • 200 g wędzonego łososia atlantyckiego
  • 10 jajek w rozmiarze L
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobionego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g serka kanapkowego śmietankowego
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • łyżeczka musztardy
  • garść posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Szpinak rozmrozić na patelni, dodać sól, pieprz oraz czosnek starty na drobnych oczkach tarki. Smażyć, aż ze szpinaku odparuje cała woda, następnie zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. 6 jajek ugotować na twardo, obrać i wystudzić. Pozostałe 4 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce wymieszać szpinak, żółtka, mleko i mąkę. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w ciasto. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić pieprzem i solą.

 

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Blachę o wymiarach ok. 35 x 42 cm lub zbliżonych wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać ciasto szpinakowe. Piec przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć ciasto na czystą ściereczkę, razem z nią zwinąć w roladę, odłożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Ugotowane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka i przełożyć do osobnej miseczki. Dodać łyżeczkę chrzanu oraz łyżeczkę musztardy, ugnieść widelcem na gładką masę. Białka zetrzeć na drobnych oczkach tarki, dodać łyżkę majonezu, łyżeczkę chrzanu oraz koperek, wymieszać. Wystudzone ciasto szpinakowe rozłożyć na arkuszu papieru do pieczenia. Posmarować serkiem, następnie wyłożyć plastry łososia. Na nim wyłożyć masę z białek, z masy z żółtek uformować walec i ułożyć przy brzegu rolady, od której będziemy zaczynać zwijanie.

 

Zwinąć z pomocą papieru w ciasną roladę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol