Sałatka z tatarem z łososia i pieczoną ciecierzycą

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Na pieczoną ciecierzycę:
  • 1 puszka ciecierzycy odcedzonej z zalewy
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Na sałatkę:
  • 1 opakowanie tatara z łososia
  • kilka listków sałaty strzępiastej
  • 1 duży ogórek gruntowy
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • Na dressing:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie pieczonej ciecierzycy:

Przełóż ciecierzycę do naczynia żaroodpornego. Polej oliwą i dodaj sól oraz wędzoną paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy równomiernie pokryły ciecierzycę. Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż ciecierzyca stanie się chrupiąca.

Przygotowanie całości:

Przygotuj smakowity dressing, łącząc oliwę, sok z cytryny, musztardę dijon, sól i pieprz. Na talerzu ułóż tatara z łososia, ciecierzycę, sałatę strzępiastą, pokrojonego ogórka gruntowego i plasterki rzodkiewki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol