Spaghetti z łososia II
Na obiadSKŁADNIKI
- Makaron spaghetti
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżki musztardy do smaku
- sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- sól
- pieprz
- odrobina gałki muszkatołowej
- świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE
Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko i podgrzewamy aż zgęstnieje. Sos mieszamy z 1-2 łyżkami musztardy (w zależności od upodobania). Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy marchewkę i podsmażamy przez około 2 minuty. Gotujemy makaron spaghetti, mieszamy z cebulą i marchewką, a następnie układamy na głębokim talerzu. Na wierzchu kładziemy rozdrobnionego na kawałki wędzonego łososia. Całość polewamy sosem beszamelowym. Dekorujemy listkiem bazylii.