Spaghetti z łososia II

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Makaron spaghetti
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżki musztardy do smaku
  • sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE

Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko i podgrzewamy aż zgęstnieje. Sos mieszamy z 1-2 łyżkami musztardy (w zależności od upodobania). Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy marchewkę i podsmażamy przez około 2 minuty. Gotujemy makaron spaghetti, mieszamy z cebulą i marchewką, a następnie układamy na głębokim talerzu. Na wierzchu kładziemy rozdrobnionego na kawałki wędzonego łososia. Całość polewamy sosem beszamelowym. Dekorujemy listkiem bazylii.