Spring rollsy z sosem orzechowym

Na kolację

SKŁADNIKI

  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 marchewka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 żółta papryka
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • kilka rzodkiewek
  • 100 g łososia wędzonego Pan Łosoś
  • zimna woda
  • Sos orzechowy:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/3 łyżeczki zmielonego chili
  • łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Marchewkę, ogórek i paprykę pokroić w słupki, rzodkiewki w plasterki, łososia w paski.

 

Do szerokiej miski nalać wody. Arkusz papieru ryżowego zamoczyć w wodzie i ułożyć na desce lub podkładce. Przy dolnym brzegu arkusza ułożyć warzywa i łososia. Zwinąć jak krokieta: najpierw zawinąć prawy i lewy brzeg papieru do środka, następnie zrolować. Powtórzyć z kolejnymi arkuszami papieru ryżowego.

 

Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie połączyć w miseczce.

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol