Spring rollsy z sosem orzechowym
Na kolację
SKŁADNIKI
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 1 marchewka
- 1 zielony ogórek
- 1 żółta papryka
- kilka liści dowolnej sałaty
- kilka rzodkiewek
- 100 g łososia wędzonego Pan Łosoś
- zimna woda
- Sos orzechowy:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/3 łyżeczki zmielonego chili
- łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Marchewkę, ogórek i paprykę pokroić w słupki, rzodkiewki w plasterki, łososia w paski.
Do szerokiej miski nalać wody. Arkusz papieru ryżowego zamoczyć w wodzie i ułożyć na desce lub podkładce. Przy dolnym brzegu arkusza ułożyć warzywa i łososia. Zwinąć jak krokieta: najpierw zawinąć prawy i lewy brzeg papieru do środka, następnie zrolować. Powtórzyć z kolejnymi arkuszami papieru ryżowego.
Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie połączyć w miseczce.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol