Łosoś smażony w marynacie miodowej
Na obiadSKŁADNIKI
- 4 filety z łososia po ok. 200 g
- dymka do podania
- olej do smażenia
- pieprz i sól
- Do marynaty:
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- kawałek (ok. 3 cm) świeżego, startego imbiru
PRZYGOTOWANIE
Filety umyć, osuszyć, usunąć ewentualne ości. Sporządzić marynatę mieszając wszystkie składniki, aż do uzyskania emulsji. Posmarować łososia i odstawić pod przykryciem na godzinę (w lodówce może być nawet do następnego dnia).
Następnie rozgrzać olej na patelni.
Otrząsnąć filety z nadmiaru marynaty. Włożyć na olej skórką do dołu i smażyć 3-4 minuty, potem odwrócić i znów smażyć 4 minuty. Można sprawdzić, czy już gotów oddzielając kawałeczek, powinien się łatwo dzielić i być różowy w środku. Posypać pokrojoną dymką. Podawać z ryżem.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol