Łosoś smażony w marynacie miodowej

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 4 filety z łososia po ok. 200 g
  • dymka do podania
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól
  • Do marynaty:
  • 4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kawałek (ok. 3 cm) świeżego, startego imbiru

PRZYGOTOWANIE

Filety umyć, osuszyć, usunąć ewentualne ości. Sporządzić marynatę mieszając wszystkie składniki, aż do uzyskania emulsji. Posmarować łososia i odstawić pod przykryciem na godzinę (w lodówce może być nawet do następnego dnia).
Następnie rozgrzać olej na patelni.

 

Otrząsnąć filety z nadmiaru marynaty. Włożyć na olej skórką do dołu i smażyć 3-4 minuty, potem odwrócić i znów smażyć 4 minuty. Można sprawdzić, czy już gotów oddzielając kawałeczek, powinien się łatwo dzielić i być różowy w środku. Posypać pokrojoną dymką. Podawać z ryżem.

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol