Zupa z łososiem zapiekana pod kołderką z ciasta
Na obiadSKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki zimnej wody
- jajko do posmarowania ciasta
- Na zupę:
- 200 g wędzonego łososia Suempol
- włoszczyzna bez kapusty
- korpus kurczaka
- 2 garście szpinaku
- 200 ml kremówki
- łyżka sosu rybnego
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE
Przygotować ciasto: masło posiekać z mąką i solą. Wyrobić szybko dolewając wodę. Owinąć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. Włoszczyznę obrać, opłukać. Zalać włoszczyznę i kurczaka litrem wody. Gotować powolutku z zielem i liściem laurowym. Nie solić.
Po godzinie odcedzić wywar. Szpinak opłukać i pokroić. Do wywaru dodać sos rybny i łososia. Gotować 10 minut, dodać szpinak i gotować jeszcze 3-4 minuty. Dolać kremówkę. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Rozlać zupę do 4 kokilek do zapiekania. Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować na okrągłe placuszki. Nałożyć placuszki ciasta na kokilki, oblepiając dokładnie brzeg. Posmarować żółtkiem ciasto. Wstawić do piekarnika. Przełączyć na grzanie od góry i zapiekać, aż ciasto się zrumieni (ok. 10 minut).
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol