Zupa z łososiem zapiekana pod kołderką z ciasta

Na obiad

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • jajko do posmarowania ciasta
  • Na zupę:
  • 200 g wędzonego łososia Suempol
  • włoszczyzna bez kapusty
  • korpus kurczaka
  • 2 garście szpinaku
  • 200 ml kremówki
  • łyżka sosu rybnego
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE

Przygotować ciasto: masło posiekać z mąką i solą. Wyrobić szybko dolewając wodę. Owinąć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. Włoszczyznę obrać, opłukać. Zalać włoszczyznę i kurczaka litrem wody. Gotować powolutku z zielem i liściem laurowym. Nie solić.

 

Po godzinie odcedzić wywar. Szpinak opłukać i pokroić. Do wywaru dodać sos rybny i łososia. Gotować 10 minut, dodać szpinak i gotować jeszcze 3-4 minuty. Dolać kremówkę. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Rozlać zupę do 4 kokilek do zapiekania. Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować na okrągłe placuszki. Nałożyć placuszki ciasta na kokilki, oblepiając dokładnie brzeg. Posmarować żółtkiem ciasto. Wstawić do piekarnika. Przełączyć na grzanie od góry i zapiekać, aż ciasto się zrumieni (ok. 10 minut).

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol