Sushi z łososiem BIO

Na kolację

4

SKŁADNIKI

  • 250 g ryżu do sushi
  • 100 g łososia wędzonego BIO
  • 4 płaty wodorostów nori
  • 1 opakowanie serka kanapkowego
  • woda (400 ml do gotowania + do płukania ryżu)
  • pół czerwonej papryki
  • pół awokado
  • 1 zielony ogórek
  • mały pęczek dymki
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Do podania: sos sojowy, wasabi, marynowany imbir

PRZYGOTOWANIE

Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i mieszamy, by go wypłukać. Wodę odlewamy, wlewamy świeżą i ponownie płuczemy. Czynność powtarzamy ok. 3 -5 razy, aż woda po płukaniu nie będzie mętna. Ryż odcedzamy na durszlaku, ponownie przekładamy do garnka i dolewamy 750 ml wody. Odstawiamy na 15 min. Po tym czasie garnek ustawiamy na palniku, gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 min – aż ryż wchłonie całą wodę. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy pod przykryciem na 15 min.

 

W tym czasie przygotowujemy zalewę: ocet ryżowy, cukier i sól umieszczamy w garnku, gotujemy, aż składniki się rozpuszczą. Studzimy. Ugotowany ryz przekładamy do miski, dolewamy zalewę, dokładnie mieszamy.

 

Na macie do zwijania sushi układamy płat nori (śliską stroną do maty), na nim wilgotnymi dłońmi układamy warstwę ryżu i dociskamy, zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na górze arkusza nori. Na ryżu, w dolnej części arkusza rozsmarowujemy ok. 2 łyżeczki serka, następnie układamy pozostałe składniki – pokrojone w paski warzywa i łososia. Z pomocą maty zwijamy w rolkę, kroimy ostrym nożem w grube plastry.

 

Podajemy z sosem sojowym, wasabi, marynowanym imbirem.

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol