Tarta z łososiem wędzonym, szparagami i serem kozim
Na Wielkanoc
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- Na nadzienie:
- 200 g Pana Łososia
- 150 g zielonych szparagów
- 150 g sera koziego
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- świeży koperek lub szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż powstaną drobne okruszki. Dodaj jajko i wodę, zagniatając ciasto, aż będzie gładkie. Owiń w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Następnie przygotuj nadzienie. Szparagi obgotuj w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty, następnie szybko zanurz w zimnej wodzie, aby zatrzymać gotowanie. Odsącz i odłóż na bok. W misce wymieszaj jajka ze śmietanką, dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj pokruszony ser kozi i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wyłóż nim formę do tarty, nakłuwając dno widelcem. Na spodzie ciasta ułóż plastrowanego łososia, a na nim szparagi. Zalej całość przygotowanym sosem. Piecz w piekarniku przez około 35-40 minut, aż nadzienie stężeje i wierzch się ładnie zrumieni.
Przed podaniem pozwól tarcie nieco ostygnąć. Udekoruj świeżymi ziołami i dopraw wedle uznania solą i pieprzem.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol