Tarta z łososiem wędzonym, szparagami i serem kozim

Na Wielkanoc

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 200 g Pana Łososia
  • 150 g zielonych szparagów
  • 150 g sera koziego
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeży koperek lub szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż powstaną drobne okruszki. Dodaj jajko i wodę, zagniatając ciasto, aż będzie gładkie. Owiń w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Następnie przygotuj nadzienie. Szparagi obgotuj w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty, następnie szybko zanurz w zimnej wodzie, aby zatrzymać gotowanie. Odsącz i odłóż na bok. W misce wymieszaj jajka ze śmietanką, dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj pokruszony ser kozi i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wyłóż nim formę do tarty, nakłuwając dno widelcem. Na spodzie ciasta ułóż plastrowanego łososia, a na nim szparagi. Zalej całość przygotowanym sosem. Piecz w piekarniku przez około 35-40 minut, aż nadzienie stężeje i wierzch się ładnie zrumieni.

Przed podaniem pozwól tarcie nieco ostygnąć. Udekoruj świeżymi ziołami i dopraw wedle uznania solą i pieprzem.

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol