Terrina szpinakowa z łososiem i jajkiem
Na śniadanie
SKŁADNIKI
- 1 opakowania Pana Łososia (100 g)
- 2 długie ogórki szklarniowe
- 1 kg twarogu sernikowego
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 7 łyżeczek żelatyny,
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Szpinak krótko przesmażyć na patelni razem ze startym na drobnych oczkach czosnkiem, wystudzić, następnie zblendować na papkę. Żelatynę rozpuścić w 120 ml ciepłej wody. W misce umieścić twaróg, szpinak i przyprawy, zmiksować na jednolita masę. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Ogórki przy pomocy obieraczki pokroić na wstążki, unikając ich środkowych, wodnistych części.
Keksówkę (o wymiarach 12×25 cm lub podobną) wyłożyć folią spożywczą, następnie na dnie układać w poprzek wstążki ogórka w taki sposób, aby nieco zachodziły jedna na drugą. Wstążki powinny być tak długie, aby obejmować spód i boki formy. Na ogórki wylać połowę masy serowej, na niej ułożyć jajka w całości oraz pokrojonego w kostkę łososia. Zalać drugą połową masy serowej.
Na wierzchu zawinąć wystające fragmenty wstążek ogórka, a jeśli jest taka potrzeba, ułożyć kolejne, tak, by pokryły całą powierzchnię masy. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie terrina jest gotowa do spożycia.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol