Terrina szpinakowa z łososiem i jajkiem

Na Wielkanoc

SKŁADNIKI

  • 1 opakowania Pana Łososia (100 g)
  • 2 długie ogórki szklarniowe
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 7 łyżeczek żelatyny,
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Szpinak krótko przesmażyć na patelni razem ze startym na drobnych oczkach czosnkiem, wystudzić, następnie zblendować na papkę. Żelatynę rozpuścić w 120 ml ciepłej wody. W misce umieścić twaróg, szpinak i przyprawy, zmiksować na jednolita masę. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Ogórki przy pomocy obieraczki pokroić na wstążki, unikając ich środkowych, wodnistych części.

 

Keksówkę (o wymiarach 12×25 cm lub podobną) wyłożyć folią spożywczą, następnie na dnie układać w poprzek wstążki ogórka w taki sposób, aby nieco zachodziły jedna na drugą. Wstążki powinny być tak długie, aby obejmować spód i boki formy. Na ogórki wylać połowę masy serowej, na niej ułożyć jajka w całości oraz pokrojonego w kostkę łososia. Zalać drugą połową masy serowej.

 

Na wierzchu zawinąć wystające fragmenty wstążek ogórka, a jeśli jest taka potrzeba, ułożyć kolejne, tak, by pokryły całą powierzchnię masy. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie terrina jest gotowa do spożycia.

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol