Ziemniaki faszerowane ricottą i łososiem w kremie
Na obiad
SKŁADNIKI
- 8 średnich/dużych ziemniaków
- oliwa
- sól
- Na farsz:
- 1 opakowanie łososia Sockeye w kremie
- 250 g ricotty
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- natka dymki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Nakłuj je w kilku miejscach widelcem, posmaruj oliwą wymieszaną z solą.
Piekarnik nagrzej do 200 °C. Ziemniaki ułóż na ruszcie. Pamiętaj, aby pod nimi podłożyć blachę. Piecz przez ok. 30-40 min (do miękkości).
W tym czasie przygotuj farsz: krem z łososia, ricottę i przyprawy wymieszaj na gładką pastę. Upieczone ziemniaki przekrój na pół w taki sposób, aby połówki nie były całkowicie rozdzielone, w powstałą kieszonkę nałóż farsz. Całość dekoruj dymką.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol