Ziemniaki faszerowane ricottą i łososiem w kremie

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 8 średnich/dużych ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • Na farsz:
  • 1 opakowanie łososia Sockeye w kremie
  • 250 g ricotty
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • natka dymki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Nakłuj je w kilku miejscach widelcem, posmaruj oliwą wymieszaną z solą.
Piekarnik nagrzej do 200 °C. Ziemniaki ułóż na ruszcie. Pamiętaj, aby pod nimi podłożyć blachę. Piecz przez ok. 30-40 min (do miękkości).

W tym czasie przygotuj farsz: krem z łososia, ricottę i przyprawy wymieszaj na gładką pastę. Upieczone ziemniaki przekrój na pół w taki sposób, aby połówki nie były całkowicie rozdzielone, w powstałą kieszonkę nałóż farsz. Całość dekoruj dymką.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol