Zupa krem z porów podana z plastrami łososia i płatkami migdałów
Boże NarodzenieSKŁADNIKI
- Na 4 porcje:
- 5 dużych ziemniaków
- 1 opakowanie Pana Łososia (100 g)
- 1 duży por
- 1 duża cebula
- pół małego selera
- 2 ząbki czosnku
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 litry wody
- 150 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
- płatki migdałów do podania
PRZYGOTOWANIE
Por myjemy i kroimy w drobne plasterki. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por, cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszklą.
Następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy razem jeszcze przez kilka minut. Zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz tymianku i gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy z garnka listki laurowe i kulki ziela angielskiego, blendujemy na gładki krem.
Dodajemy śmietankę i suszony tymianek, mieszamy. Podajemy z plastrami łososia oraz płatkami migdałów.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol