Zupa krem z porów podana z plastrami łososia i płatkami migdałów

Boże Narodzenie

SKŁADNIKI

  • Na 4 porcje:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 opakowanie Pana Łososia (100 g)
  • 1 duży por
  • 1 duża cebula
  • pół małego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 litry wody
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki masła
  • płatki migdałów do podania

PRZYGOTOWANIE

Por myjemy i kroimy w drobne plasterki. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por, cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszklą.

Następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy razem jeszcze przez kilka minut. Zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz tymianku i gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy z garnka listki laurowe i kulki ziela angielskiego, blendujemy na gładki krem.

Dodajemy śmietankę i suszony tymianek, mieszamy. Podajemy z plastrami łososia oraz płatkami migdałów.

 

Smacznego!

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol