Naleśniki z łososiem i pieczarkami
Na obiadSKŁADNIKI
- porcja na 8 - 10 placków naleśnikowych
- ciasto na placki:
- szklanka mąki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka lub wody (lub mleko i woda w równych proporcjach)
- szczypta soli
- olej do smażenia
- farsz:
- opakowanie wędzonego łososia
- 30 dag pieczarek
- sól
- pieprz do smaku
- 2 duże cebule
- 4 - 5 łyżek ugotowanego ryżu
- śmietana – tyle łyżek
- ile placków naleśnikowych
PRZYGOTOWANIE
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Mieszamy mąkę z solą, olejem i jajkami, dodajemy mleko lub wodę. Smażymy naleśniki. Gotowe placki smarujemy pieczarkami, dodajemy łyżkę śmietany oraz pasek wędzonego łososia. Naleśniki zawijamy i w zależności od upodobań – obsmażamy lub zapiekamy w piekarniku. Podajemy z czerwonym wytrawnym winem.