Naleśniki z łososiem i pieczarkami

Na obiad

SKŁADNIKI

  • porcja na 8 - 10 placków naleśnikowych
  • ciasto na placki:
  • szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka lub wody (lub mleko i woda w równych proporcjach)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • farsz:
  • opakowanie wędzonego łososia
  • 30 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 duże cebule
  • 4 - 5 łyżek ugotowanego ryżu
  • śmietana – tyle łyżek
  • ile placków naleśnikowych

PRZYGOTOWANIE

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Mieszamy mąkę z solą, olejem i jajkami, dodajemy mleko lub wodę. Smażymy naleśniki. Gotowe placki smarujemy pieczarkami, dodajemy łyżkę śmietany oraz pasek wędzonego łososia. Naleśniki zawijamy i w zależności od upodobań – obsmażamy lub zapiekamy w piekarniku. Podajemy z czerwonym wytrawnym winem.