Bulion z łososia

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 250 g filetu z łososia
  • średnia cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 - 6 ziarenek pieprzu
  • liść laurowy
  • duża marchewka
  • średnia pietruszka
  • ćwiartka selera
  • majeranek
  • łyżka mielonej łagodnej papryki
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

Filet wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy jarzyny w całości (cebulę można przekroić na pół), przyprawy, liść laurowy, łyżkę papryki, a także ząbki czosnku. Gotujemy na małym ogniu, aby zupa była klarowna. Gdy jarzyny zmiękną, przecedzamy wywar. Jarzyny ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozdrabniamy łososia, dodajemy pokrojony szczypiorek. Doprawiamy majerankiem, czosnkiem granulowanym i pieprzem.