Łososiowo-śmietankowe kopułki z oliwkowym pesto
Na przyjęcie4
SKŁADNIKI
- Na kopułki:
- 4 płaty wędzonego łososia Suempol
- 20 dkg serka śmietankowego
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1/2 śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- sól i pieprz do smaku
- forma do kopułek: 4 małe filiżanki do kawy
- 1/2 łyżki oliwy
- Na pesto:
- 3 łyżki posiekanych zielonych oliwek - bez pestek i dodatków
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sól - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
Filiżanki natłuścić oliwą i każdą wyłożyć plasterkiem łososia. Serek wymieszać z jogurtem i z ubitą śmietanką. Doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na pesto wrzucić do blendera i miksować do uzyskania pasty. Dodać łyżkę śmietankowej masy i wymieszać. Doprawić lekko pieprzem i w razie potrzeby solą.
Żelatynę najpierw namoczyć w kilku (4-5) łyżkach zimnej wody, odstawić na chwilę aby napęczniała, a następnie mieszając podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić.
Łyżkę płynnej żelatyny zmieszać z pesto, a pozostałą część połączyć z masą śmietankową. Wlewać powoli i stopniowo cały czas mieszając aby nie powstały grudki – najlepiej mikserem na wolnych obrotach.
Do przygotowanych filiżanek wlać połowę białej masy, potem po łyżce zielonej i na koniec resztę białej, a następnie odstawić do stężęnia.
Gotowe kopułki ostrożnie wybić z filiżanek i udekorować według uznania. Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol