Łososiowo-śmietankowe kopułki z oliwkowym pesto

Na przyjęcie

4

SKŁADNIKI

  • Na kopułki:
  • 4 płaty wędzonego łososia Suempol
  • 20 dkg serka śmietankowego
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1/2 śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sól i pieprz do smaku
  • forma do kopułek: 4 małe filiżanki do kawy
  • 1/2 łyżki oliwy
  • Na pesto:
  • 3 łyżki posiekanych zielonych oliwek - bez pestek i dodatków
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • sól - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE

Filiżanki natłuścić oliwą i każdą wyłożyć plasterkiem łososia. Serek wymieszać z jogurtem i z ubitą śmietanką. Doprawić solą i pieprzem.

 

Wszystkie składniki na pesto wrzucić do blendera i miksować do uzyskania pasty. Dodać łyżkę śmietankowej masy i wymieszać. Doprawić lekko pieprzem i w razie potrzeby solą.

 

Żelatynę najpierw namoczyć w kilku (4-5) łyżkach zimnej wody, odstawić na chwilę aby napęczniała, a następnie mieszając podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić.

 

Łyżkę płynnej żelatyny zmieszać z pesto, a pozostałą część połączyć z masą śmietankową. Wlewać powoli i stopniowo cały czas mieszając aby nie powstały grudki – najlepiej mikserem na wolnych obrotach.

 

Do przygotowanych filiżanek wlać połowę białej masy, potem po łyżce zielonej i na koniec resztę białej, a następnie odstawić do stężęnia.

 

Gotowe kopułki ostrożnie wybić z filiżanek i udekorować według uznania. Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol