Sushi naleśniki z łososiem wędzonym
SKŁADNIKI
- Na naleśniki:
- 125 g mąki
- 2 lekko ubite jajka
- 300 ml mleka lub mleka zmieszanego z gazowaną wodą mineralną
- pół łyżeczki soli
- Na farsz:
- 12-14 plasterków łososia atlantyckiego wędzonego
- 300 g dobrego twarożku typu Philadelphia
- sok z cytryny
- pęczek koperku
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE
Zmiksować wszystkie składniki na ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny. Umyć, osuszyć i posiekać koperek. Wymieszać z twarożkiem doprawiając pieprzem i łyżką soku z cytryny.
Usmażyć naleśniki bez tłuszczu na patelni do naleśników. Z podanej porcji powinno wyjść około 12 sztuk. Naleśniki położyć jeden na drugim, przykryć i odstawić do ostudzenia.
Na zimnym naleśniku kłaść plaster łososia, smarować twarożkiem i zwijać w równe ruloniki. Ostrym nożem pokroić je na kawałki.
Każdy kawałek ozdobić koperkiem i spiąć szpadką. Znakomite danie na eleganckie przyjęcie.
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol