Vol au vent z łososiem
Na obiadSKŁADNIKI
- 100 g filetu z łososia
- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 zielonych szparagów
- 100 g serka ricotta
- 2 jajka
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE
Szparagi pokroić na kawałki, ugotować w wodzie z solą oraz cukrem, dodając główki pod sam koniec gotowania, aby się nie rozgotowały. Łososia pokroić w kosteczkę i ugotować na parze (10 minut). Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko rozwałkować i wykroić krążki o średnicy ok. 5 cm. W połowie krążków wyciąć wewnątrz otwór. Całe krążki posmarować żółtkiem, nałożyć krążki z otworem w środku. Ser wymieszać z łososiem, jednym jajkiem i szparagami, odkładając główki. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć nadzienie do wnętrza ciasteczek. Główki szparagów ułożyć na wierzchu i lekko docisnąć.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Brzegi ciasteczek posmarować resztą żółtka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut (ciastka powinny wyrosnąć i zarumienić się). Podawać na ciepło lub na zimno, jako elegancką przekąskę.
Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol