Vol au vent z łososiem

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 100 g filetu z łososia
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 zielonych szparagów
  • 100 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE

Szparagi pokroić na kawałki, ugotować w wodzie z solą oraz cukrem, dodając główki pod sam koniec gotowania, aby się nie rozgotowały. Łososia pokroić w kosteczkę i ugotować na parze (10 minut). Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko rozwałkować i wykroić krążki o średnicy ok. 5 cm. W połowie krążków wyciąć wewnątrz otwór. Całe krążki posmarować żółtkiem, nałożyć krążki z otworem w środku. Ser wymieszać z łososiem, jednym jajkiem i szparagami, odkładając główki. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć nadzienie do wnętrza ciasteczek. Główki szparagów ułożyć na wierzchu i lekko docisnąć.

 

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Brzegi ciasteczek posmarować resztą żółtka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut (ciastka powinny wyrosnąć i zarumienić się). Podawać na ciepło lub na zimno, jako elegancką przekąskę.

 

Smacznego!

 

Sprawdź więcej przepisów z łososiem Suempol