Dip łososiowy
Na śniadanieSKŁADNIKI
- 200g wędzonego plasterkowanego łososia
- łyżeczka wódki
- pół strąka żółtej papryki
- 2 twarde pomidory
- nieduże winne jabłko
- mała cebula
- łyżka kaparów
- sok z cytryny
- szklanka jogurtu
- pół szklanki kefiru
- 2-3 łyżeczki gęstego majonezu
- sól
PRZYGOTOWANIE
Obraną cebulę i jabłko tarkujemy na tarce o małych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy wódką. Połowę łososia, kapary, cebulę, jabłko, i sok z cytryny blendujemy, dodając sól, majonez, jogurt i kefir. Następnie łączymy z pozostałą częścią drobno posiekanego łososia, pomidorami i drobno pokrojoną papryką. Opcjonalnie: blendujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mieszamy, lekko schładzamy.
Podajemy z pieczywem.