Dip łososiowy

Na śniadanie

SKŁADNIKI

  • 200g wędzonego plasterkowanego łososia
  • łyżeczka wódki
  • pół strąka żółtej papryki
  • 2 twarde pomidory
  • nieduże winne jabłko
  • mała cebula
  • łyżka kaparów
  • sok z cytryny
  • szklanka jogurtu
  • pół szklanki kefiru
  • 2-3 łyżeczki gęstego majonezu
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Obraną cebulę i jabłko tarkujemy na tarce o małych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy wódką. Połowę łososia, kapary, cebulę, jabłko, i sok z cytryny blendujemy, dodając sól, majonez, jogurt i kefir. Następnie łączymy z pozostałą częścią drobno posiekanego łososia, pomidorami i drobno pokrojoną papryką. Opcjonalnie: blendujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Mieszamy, lekko schładzamy.
Podajemy z pieczywem.