Nigiri z łososiem i awokado
Na przyjęcieSKŁADNIKI
- 100 g surowego łososia
- 200 g ryżu do sushi (krótkoziarnisty)
- awokado
- wstążki nori
- 2 łyżki wasabi
- 2 łyżki sosu sojowego
- Składniki do przygotowania ryżu:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Ryż przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ocet ryżowy, cukier i sól mieszamy i podgrzewamy do połączenia składników – nie gotujemy! Polewamy sosem ryż, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia – najlepiej pod przykryciem.
Przygotowanie nigiri:
Łososia kroimy na paski o wymiarach ok. 3cm x 5 cm. Awokado kroimy w niewielkie słupki – ok. 1 cm x 3 cm. Bierzemy niewielką ilość ostudzonego ryżu i formujemy z niego wałek, zbliżony do wielkości paska łososia. Smarujemy go odrobiną wasabi, kładziemy pasek łososia i słupek awokado. Całość przewiązujemy zmoczoną w wodzie wstążką nori.