Łosoś w jarzynach
Na obiadSKŁADNIKI
- 80 dag surowego łososia w dzwonkach
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 5 łyżek białego wina (najlepiej wytrawnego)
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- estragon
- sól
- cukier
- szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 2 gałązki natki pietruszki do przybrania
PRZYGOTOWANIE
Rybę solimy i odstawiamy na 30 min do lodówki. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę kroimy w cienkie słupki. Rondel smarujemy 1 łyżką masła, a następnie wykładamy warzywa i rybę. Całość zalewamy winem i szklanką bulionu, posypujemy estragonem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Aby zrobić zasmażkę mieszamy 1 roztopioną łyżkę masła z mąką. Wyjmujemy ugotowaną rybę, studzimy wywar i rozprowadzamy w nim zasmażkę. Powstały sos doprawiamy solą i cukrem, po czym czekamy aż się zagotuje. Następnie zdejmujemy go z ognia, studzimy, rozprowadzamy w nim żółtko i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Rybę z warzywami wykładamy na półmisek, polewamy sosem i dekorujemy pietruszką.