Łosoś w jarzynach

Na obiad

SKŁADNIKI

  • 80 dag surowego łososia w dzwonkach
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 5 łyżek białego wina (najlepiej wytrawnego)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • estragon
  • sól
  • cukier
  • szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 2 gałązki natki pietruszki do przybrania

PRZYGOTOWANIE

Rybę solimy i odstawiamy na 30 min do lodówki. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę kroimy w cienkie słupki. Rondel smarujemy 1 łyżką masła, a następnie wykładamy warzywa i rybę. Całość zalewamy winem i szklanką bulionu, posypujemy estragonem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Aby zrobić zasmażkę mieszamy 1 roztopioną łyżkę masła z mąką. Wyjmujemy ugotowaną rybę, studzimy wywar i rozprowadzamy w nim zasmażkę. Powstały sos doprawiamy solą i cukrem, po czym czekamy aż się zagotuje. Następnie zdejmujemy go z ognia, studzimy, rozprowadzamy w nim żółtko i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Rybę z warzywami wykładamy na półmisek, polewamy sosem i dekorujemy pietruszką.