Łososiowy warkocz
Na obiadSKŁADNIKI
- 6 długich filetów z surowego łososia
- pół szklanki białego wina
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka bazylii
- 3/4 szklanki 18% śmietany
- 2 łyżki masła
- 4 żółtka ugotowane na twardo
- natka pietruszki do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
Filety kroimy w długie paski. Splatamy z nich warkocze i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Polewamy winem, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem 15-20 minut. Upieczone warkocze układamy na talerzu. Na patelnie wlewamy sos z pieczenia, doprawiamy bazylią i czekamy aż odparuje do połowy. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ubijamy wszystko trzepaczką. Warkocze polewamy gotowym sosem i posypujemy startymi na tarce żółtkami jajek. Dodajemy natkę pietruszki do dekoracji.