HISTORIA FIRMY
1970
Wszystko rozpoczęło się od.... małego garażu, w którym mieścił się zakład mechaniczny! Zysk z niego właściciele przeznaczyli na pierwszą halę produkcyjną pod przerób krewetek i ich eksport. Głównymi odbiorcami była Holandia i Belgia, a jako jeden z pierwszych zasmakował w nich belgijski stół królewski.
1989
Powstaje Suempol – najstarszy przetwórca łososia wędzonego w Polsce i jeden z największych obecnie przetwórców łososia na świecie.
2002
W Niemczech powstaje nowe centrum logistyczne Suempol Deutschland GmbH w Wismarze, które otwiera nam perspektywy eksportowe Europy Zachodniej.
2006
W Norwegii powstaje Suempol Norge AS z siedzibą w Trondheim – dzięki niemu monitorujemy pozyskiwany do produkcji surowiec, a tym samym mamy pełną kontrolę od surowca aż po gotowy produkt.
2010
Zakupujemy 100% udziałów w firmie Norfisk Delikatessen z siedzibą i zakładem produkcyjnym w Berlinie, zajmującej się przetwórstwem łososia wędzonego. Dzięki fabrykom w Niemczech możemy dostarczyć łososia na rynki Europy Zachodniej w ciągu 48h.
Zobacz stronę2013
Zakupujemy 100% udziałów w firmie produkcyjnej Marcel-Baey w Bolougne Sur Mer, dzięki której umacniamy swoją pozycję na rynku francuskim i brytyjskim. Podstawowym celem akwizycji jest umocnienie pozycji w segmencie premium oraz wprowadzenie tradycyjnej technologii na inne rynki Europy.
Zobacz stronę2018
Dzięki rozbudowie fabryki o kolejne linie produkcyjne dwukrotnie zwiększyliśmy nasze moce przerobowe. W ten sposób produkty firmy Suempol mogą trafiać do konsumentów na całym świecie. Zostaje także oddane do użytku nowoczesne laboratorium mikrobiologiczne.
2019
Unowocześnienie floty transportowej pozwala nam na jeszcze lepszą kontrolę nad produktami podczas ich przewozu, m.in. poprzez stały monitoring temperatury wewnątrz pojazdów. Nowe samochody ciężarowe są również bardziej przyjazne środowisku.
2024
Zakupujemy 100% udziałów w brytyjskiej firmie Copernus Ltd z siedzibą w Hull, która jest czołowym dostawcą świeżych ryb na rynku Wielkiej Brytanii. Ten krok umacnia pozycję firmy Suempol na europejskim i światowym rynku rybnym. Ponadto akwizycja pozwala nam zaoferować naszym dotychczasowym klientom szerszą gamę produktów.
Zobacz stronęRODZINA FIRMY SUEMPOL
FILARY FIRMY
Najwyższa jakość produktów
Produkcja w naszym zakładzie jest na bieżąco kontrolowana i sprawdzana w oparciu o system jakości HACCP. Dzięki temu możecie mieć Państwo pewność, że nasze produkty zawsze są świeże i bezpieczne dla zdrowia. Posiadamy również certyfikaty IFS ( International Food Standard ), BIO, MSC, które świadczą o wysokiej klasie naszych produktów. Własne biuro w Norwegii pozwala nam na selekcję surowca już na etapie jego pozyskiwania, a specjalny system informatyczny na monitorowanie całego procesu produkcji, dzięki czemu mamy pewność, że produkt, który trafia na Państwa stoły jest najwyższej jakości.
Zawsze świeży i smaczny produkt
Wykorzystujemy nowoczesne technologie, dzięki czemu nasze ryby są zawsze tak świeże, jak w dniu połowu. Dokładnie sprawdzamy jakość naszych ryb na każdym etapie produkcji. Wielogodzinne dojrzewanie, suszenie i wędzenie w bukowym dymie sprawia, że zachowują one aromat i smak, a ich mięso jest wyjątkowo delikatne.
Doskonały smak
Nasze produkty charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, który zawdzięczają odpowiedniemu procesowi technologicznemu. Naturalne dodatki pozwalają nam na oferowanie szerokiego wachlarza produktów. Dzięki temu wydobywamy z łososia to, co najlepsze – doskonały smak, zapach i niesamowity, apetyczny wygląd.
Samo zdrowie
Używamy tylko naturalnych i świeżych składników, bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników, dzięki czemu są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jedynym środkiem konserwującym jest sól. Nasze produkty zostały docenione przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii Zbigniewa Religi, Fundację Teraz Polska oraz otrzymały liczne certyfikaty, co świadczy o ich najwyższej jakości.
NASZE CERTYFIKATY
ODPOWIEDZIALNY BIZNES
Dobra firma
to dobre relacje
Od pierwszego dnia istnienia rodzinnej firmy Suempol dobre relacje są fundamentem jej funkcjonowania.
Dowiedz się więcej