Łosoś zawijany

Składniki

Kilka cienkich plastrów odfiletowanego surowego łososia,
1 jajko,
1/3 szklanki mleka,
1 czerstwa bułka,
pęczek zielonej pietruszki,
1 łyżeczka pasty sardelowej (anchois),
ząbek czosnku,
pieprz,
łyżka masła,
łyżka mąki,
szklanka śmietany,
3 łyżki tartego chrzanu,
sól,
łyżeczka cukru pudru.

Przygotowanie

Jajko ubijamy z mlekiem. Bułkę kroimy w kostkę, zalewamy rozbitym jajkiem i odstawiamy na 10 min. Nasiąknięta bułkę rozgniatamy i mieszamy z drobno pokrojoną natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem, pastą anchois i łyżką śmietany. Dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy. Plastry łososia smarujemy grubą warstwą pasty i zawijamy w roladki. Układamy je jedna na drugiej w naczyniu żaroodpornym. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mąką, lekko podgrzewamy resztę śmietany i zagęszczamy wolno gotując. Dodajemy chrzan, przyprawiamy solą i cukrem – tym sosem polewamy roladki i wkładamy do nagrzanego do 170 C piekarnika i pieczemy 20-30 min. Podajemy ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami i białym winem.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest