Łosoś pod ziemniaczaną kołderką

Składniki

600 g filetów z surowego łososia,
800 g ziemniaków,
6 liści kapusty włoskiej,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
sól,
sok z cytryny,
4 łyżki masła,
4 łyżki mąki,
1 szklanka mleka,
1 szklanka rosołu z kostki,
150 g startego żółtego sera.

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Liście kapusty blanszujemy w osolonej, wrzącej wodzie, a następnie zalewamy zimną wodą i osądzamy. Ścinamy płasko grube części liści. Przygotowanie sosu: roztapiamy masło, oprószamy mąką i zasmażamy. Dolewamy rosół i mleko i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Połowę z nich wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykrywamy połową liści kapusty i polewamy połową sosu. Do łososia dodajemy soli i pieprzu, skrapiamy cytryną i wykładamy na kapustę. Przykrywamy resztą kapusty i ziemniakami, a następnie polewamy resztą sosu. Pieczemy około 40 min w temp. 200 C. Po 20 min pieczenia posypujemy wszystko startym serem żółtym. Podajemy na gorąco.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest