Quiche

Quiche z łososiem

Składniki

ok 300 g łososia wędzonego
opakowanie ciasta francuskiego
3 jajka
200 ml śmietany 18%
jeden mały jogurt grecki
200 g startego żółtego sera
pieprz, sól
Dodatkowo: dwie łyżki posiekanego kopru lub pietruszki.

Przygotowanie

Formę do tart natłuszczamy, wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. „na biało”, ok. 15-20 min. Wyjmujemy, układamy pokrojonego łososia. Robimy masę jajeczną: jajka łączymy ze śmietaną i jogurtem, możemy dosypać dwie łyżki posiekanego kopru lub pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę na łososia, całość posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok. 25 min – aż farsz się zetnie na złoty kolor.



  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest