Sposób na łososia - Książka z przepisami

 

 

 

 

 









SPOSÓB NA

ŁOSOSIA



Drogi Czytelniku!

Książka, którą trzymasz w ręku została przygotowana dla miłośników łososia, którzy cenią jego walory smakowe i są świadomi pozytywnego wpływu, jaki niesie dla organizmu.

Zaproponowane w książce przepisy są efektem długoletniej pracy nad wypracowaniem odpowiednich receptur, podkreślających wyjątkowy smak łososia. Znajdziesz wśród nich zarówno potrawy wyrafinowane, wymagające większego wkładu pracy, jak i proste, smaczne propozycje na co dzień.

Życzymy udanej zabawy i wielu wrażeń z naszym renomowanym produktem — łososiem firmy Suempol!


Prezes Zarządu firmy Suempol Sp. z o.o.

Łosoś z jajkiem po benedyktyńsku


SKŁADNIKI:

Łosoś wędzony – opakowanie plastrów (około 100 g),
2 kajzerki lub dwie kromki pieczywa tostowego,
2 jajka,
łyżka octu winnego,
koper,
dwie łyżki jogurtu greckiego,
łyżka majonezu,
świeży koper,
świeżo mielony pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy jajka po benedyktyńsku: do wrzącej wody wlewamy ocet winny, mieszamy tak, aby powstał w niej wir i delikatnie, ale zdecydowanie wbijamy do niej jajka, uważając, by nie przebić żółtek. Gotujemy je do momentu ścięcia białek, jednak nie dłużej niż 4 minuty. W tym samym czasie wkładamy bułkę do rozgrzanego piekarnika lub przygotowujemy klasyczne tosty. Na bułkę lub chleb tostowy kładziemy plastry łososia (możemy je chwilę podpiec na suchej patelni, do momentu ścięcia się białka w mięsie). Wykładamy jajko po benedyktyńsku i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, majonezu i pieprzu. Całość dekorujemy świeżym koprem.

Łosoś wędzony z awokado


SKŁADNIKI:

2 awokado,
łosoś wędzony w plastrach,
2 łyżki majonezu,
pół strąka słodkiej czerwonej papryki,
2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny),
sól,
pieprz,
szczypiorek.

PRZYGOTOWANIE:

Awokado przepoławiamy i wydrążamy miąższ. Awokado, łososia i paprykę kroimy w kostkę. Składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sok z cytryny, po czym wypełniamy nimi wydrążone połówki awokado. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Łosoś w jarzynach


SKŁADNIKI:

80 dag surowego łososia w dzwonkach,
2 cebule,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 kawałek selera,
5 łyżek białego wina (najlepiej wytrawnego),
1 żółtko,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
estragon,
sól,
cukier,
szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej),
2 gałązki natki pietruszki do przybrania.

PRZYGOTOWANIE:

Rybę solimy i odstawiamy na 30 min do lodówki. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę kroimy w cienkie słupki. Rondel smarujemy 1 łyżką masła, a następnie wykładamy warzywa i rybę. Całość zalewamy winem i szklanką bulionu, posypujemy estragonem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Aby zrobić zasmażkę mieszamy 1 roztopioną łyżkę masła z mąką. Wyjmujemy ugotowaną rybę, studzimy wywar i rozprowadzamy w nim zasmażkę. Powstały sos doprawiamy solą i cukrem, po czym czekamy aż się zagotuje. Następnie zdejmujemy go z ognia, studzimy, rozprowadzamy w nim żółtko i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Rybę z warzywami wykładamy na półmisek, polewamy sosem i dekorujemy pietruszką.

Pasta z łososiem i jajkiem


SKŁADNIKI:

35 dag wędzonego łososia,
4 jajka na twardo,
25 dag ogórków (kwaszonych lub małosolnych),
2/3 filiżanki majonezu,
świeżo mielony pieprz,
koper.

PRZYGOTOWANIE:

Łososia kroimy w cienkie paski. Obieramy jajka i ogórki, po czym kroimy je w kostkę. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Pastę podajemy schłodzoną, przed podaniem dekorując gałązkami kopru.

Kremowa pasta z wędzonym łososiem


SKŁADNIKI:

100 g wędzonego łososia,
10 dag masła,
2 łyżki majonezu,
2 łyżeczki zielonej pietruszki,
1 łyżeczka musztardy,
gałązki kopru do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ucieramy blenderem lub siekamy bardzo drobno na jednolitą masę. Gotową pastę podajemy na kromkach ciemnego pieczywa lub zrumienionej bagietce. Dodajemy świeżego kopru do dekoracji.

Jajecznica z łososia


SKŁADNIKI:

Pół szklanki ugotowanego ryżu,
100 g wędzonego łososia w plastrach,
4 jajka, łyżka sosu sojowego,
2 łyżki masła do smażenia,
natka pietruszki,
świeży koper,
kolorowy pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka i smażymy przez chwilę na małym ogniu, aż jajka zaczną się ścinać. Dodajemy rozdrobnione plastry łososia i ugotowany wcześniej ryż. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koper, doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podajemy na ciepło.

Łosoś z pomarańczą i orzechami


SKŁADNIKI:

6 filetów z surowego łososia,
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1 szklanka gęstej śmietany,
1/4 szklanki sherry,
1 pomarańcza,
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych.

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiamy w rondelku i smarujemy nim filety. Następnie zapiekamy je w piekarniku przez 12-15 minut. Do pozostałego masła dodajemy mąkę, mieszamy i zasmażamy przez 2 minuty. Dolewamy śmietanę oraz sherry i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Do sosu ścieramy skórkę pomarańczową i dodajemy orzechy, wszystko mieszamy. Wyjętą z piekarnika rybę układamy na półmisku i polewamy sosem. Dekorujemy pokrojoną pomarańczą.

Jajka faszerowane z łososiem


SKŁADNIKI:

10 jajek,
pół opakowania wędzonego łososia w plasterkach,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżka majonezu,
sól,
pieprz,
koperek.

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Każde przecinamy na pół, oddzielamy żółtka i odkładamy do miseczki. Do żółtek dodajemy rozdrobnionego łososia, przyprawiamy, dodajemy majonez i miksujemy blenderem aż do powstania jednolitej masy. Gotową masę nakładamy szprycą na wydrążone połówki, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Jajka z wędzonym łososiem


SKŁADNIKI:

6 jajek,
85 g wędzonego łososia w plasterkach,
3 łyżki kremowego twarożku,
2 łyżki gęstej śmietany,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżki posiekanego koperku,
sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Każde przecinamy na pół, oddzielamy żółtka i odkładamy do miseczki. Do żółtek dodajemy resztę składników i miksujemy aż do powstania gładkiej masy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakładamy masę na połówki jajek i dekorujemy koperkiem.

Łososiowe kanapki


SKŁADNIKI:

6 kawałków chleba tostowego,
masło,
75 g wędzonego łososia w cienkich plasterkach,
75 g serka śmietankowego z ziołami,
1 limonka,
2 gałązki koperku.

PRZYGOTOWANIE:

Kromki chleba smarujemy masłem, a następnie układamy na nich łososia. Każdą kromkę kroimy po przekątnej na cztery trójkąty. Na trójkątach umieszczamy niewielką ilość serka. Dekorujemy kawałkiem limonki i koperkiem.

Łosoś wędzony smażony z jajkiem


SKŁADNIKI:

4 plastry wędzonego łososia,
4 jajka,
4 łyżki masła,
szczypta pieprzu lub kilka ziaren pieprzu kolorowego,
1 zielony ogórek,
natka pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

Na dużej patelni roztapiamy masło, a następnie układamy na niej plastry łososia. Na wierzch każdego z nich wbijamy jedno jajko, posypujemy szczyptą pieprzu i smażymy, póki białka się nie zetną. Delikatnie zdejmujemy łososia z patelni i układamy na półmisku. Podajemy od razu bardzo gorące, przybrane plasterkami ogórka i natką pietruszki. Jako dodatek może nam posłużyć ciemne tostowe pieczywo.

Łososiowa przekąska


SKŁADNIKI:

6 plastrów wędzonego łososia,
pół pęczka koperku,
pół łyżeczki soku z cytryny,
łyżka majonezu,
6 dużych liści sałaty,
6 kromek bułki wrocławskiej,
oliwa z oliwek.

PRZYGOTOWANIE:

Plasterki łososia kroimy w kosteczkę, a następnie mieszamy z posiekanym koperkiem, majonezem i sokiem z cytryny. Dzielimy na sześć porcji. Kromki bułki skrapiamy oliwą i podpiekamy w piekarniku, a gdy się zrumienią na każdej kładziemy liść sałaty i porcję farszu.

Łosoś pod ziemniaczaną kołderką


SKŁADNIKI:

600 g filetów z surowego łososia,
800 g ziemniaków,
3 liście kapusty włoskiej,
nieduży brokuł,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,
sok z cytryny,
4 łyżki masła,
4 łyżki mąki,
1 szklanka mleka,
1 szklanka rosołu z kostki,
opcjonalnie: 150 g startego żółtego sera.

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy ziemniaki. Liście kapusty blanszujemy w osolonej, wrzącej wodzie a następnie zalewamy zimną wodą i odsączamy. Ścinamy płasko grube części liści.
Przygotowanie sosu: Masło roztapiamy, oprószamy mąką i zasmażamy. Dolewamy rosół i mleko i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Połowę z nich wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykrywamy kapustą i polewamy połową sosu. Do łososia dodajemy soli i pieprzu, skrapiamy cytryną i wykładamy na kapustę. Przykrywamy resztą ziemniaków, dodajemy zblanszowane brokuły, a następnie polewamy resztą sosu. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po 20 minutach pieczenia możemy posypać zapiekankę startym serem. Podajemy na ciepło.

Dip łososiowy


SKŁADNIKI:

20 dag wędzonego plasterkowanego łososia,
łyżeczka wódki,
pół strąka żółtej papryki,
2 twarde pomidory,
nieduże winne jabłko,
mała cebula,
łyżka kaparów,
sok z cytryny,
szklanka jogurtu,
pół szklanki kefiru,
2-3 łyżki gęstego majonezu,
sól.

PRZYGOTOWANIE:

Obraną cebulę i jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy wódką. Połowę łososia, kapary, cebulę, jabłko i sok z cytryny miksujemy, dodając sól, majonez, jogurt i kefir. Następnie łączymy z pozostałą częścią posiekanego łososia, pomidorami i drobno pokrojoną papryką. Mieszamy i lekko schładzamy. Podajemy z pieczywem.

Łososiowy warkocz


SKŁADNIKI:

6 długich filetów z surowego łososia,
pół szklanki białego wina,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka bazylii,
3/4 szklanki 18% śmietany,
2 łyżki masła,
4 żółtka ugotowane na twardo,
natka pietruszki do ozdoby.

PRZYGOTOWANIE:

Filety kroimy w długie paski. Splatamy z nich warkocze i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Polewamy winem, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem 15-20 minut. Upieczone warkocze układamy na talerzu. Na patelnie wlewamy sos z pieczenia, doprawiamy bazylią i czekamy aż odparuje do połowy. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ubijamy wszystko trzepaczką. Warkocze polewamy gotowym sosem i posypujemy startymi na tarce żółtkami jajek. Dodajemy natkę pietruszki do dekoracji.

Kotlety z łososia i kaszy


SKŁADNIKI:

30 dag łososia wędzonego,
30 dag kaszy jęczmiennej,
1 cebula,
3 dag tłuszczu,
jajko,
sól,
pieprz,
bułka tarta,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gotujemy. Połowę mielimy razem z łososiem. Kroimy drobno cebulę i szklimy na patelni. Resztę kaszy łączymy z cebulą, surowym jajkiem, solą, pieprzem i mieszamy z łososiem. Z wyrobionej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy. Podajemy z surówką i ziemniakami

Łosoś w białym winie


SKŁADNIKI:

1 kg surowego łososia,
łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżki ostrej musztardy,
kieliszek białego wina,
sól,
pół kostki masła.

PRZYGOTOWANIE:

Łososia myjemy i osuszamy, dzielimy na porcje. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, nacieramy musztardą i pod przykryciem wstawiamy na 2 godziny do lodówki. W rondelku roztapiamy masło, układamy w nim rybę, polewamy winem i smażymy przez 5 minut z każdej strony. Gotową rybę wykładamy na talerz, polewamy sosem ze smażenia i posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem i surówką z kapusty.

Łosoś w cieście


SKŁADNIKI:

Około 600 g fileta z surowego łososia,
sól,
pieprz,
1 por,
30 g masła,
żółtko do posmarowania,
olej do blachy;
ciasto:
500 g mąki,
250 g masła,
1 jajko,
sól,
2-3 łyżki zimnej wody.

PRZYGOTOWANIE:

Łączymy mąkę, jajko, masło, sól i wodę i szybkimi ruchami ugniatamy na ciasto. Jeżeli jest za twarde, dodajemy odrobinę wody. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na dwie godziny. Rybę opłukujemy i osuszamy. Nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Por kroimy i podsmażamy, dodając dwóch łyżek masła. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy. Rybę układamy na gotowym porze i owijamy ją ciastem. Formujemy wedle uznania. Całość smarujemy rozmieszanym żółtkiem i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Łososiowe steki z pomidorami


SKŁADNIKI:

2 łyżki masła,
4 kawałki surowego łososia o grubości około 2 cm,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżeczki bazylii,
1 łyżeczka pociętych świeżych liści mięty,
8 pomidorów,
sok z 1 cytryny,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Smażymy steki z łososia na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty z każdej strony. Gotowe steki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy, układamy na półmisku i trzymamy w cieple. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę i pomidory – w kosteczkę. Na tej samej patelni kładziemy czosnek, cebulę, przyprawy ziołowe i smażymy przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy pomidory, sok z cytryny, sól, pieprz i smażymy przez kolejne 4 minuty. Wykładamy steki na talerz i polewamy sosem.

Łososiowy szaszłyk na słodko


SKŁADNIKI:

700 g surowego łososia,
1 nieduży brokuł,
1 cukinia,
1 słodka czerwona papryka,
1 żółta papryka;
marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego,
2 łyżeczki kolendry,
ziarno sezamowe do smaku,
2 łyżki oleju,
2 łyżeczki curry,
1 posiekana mała cebula,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Łososia, cukinię i papryki kroimy na proporcjonalne kawałki (2x2 cm). Następnie nadziewamy łososia na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty. Szaszłyki układamy w naczyniu, zalewamy marynatą i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia pieczemy w nagrzanym piekarniku lub grillujemy przez 10 - 15 min, cały czas polewając marynatą. Podajemy z ryżem.

Pieczeń z łososia


SKŁADNIKI:

500 g surowego łososia,
10 ugotowanych ziemniaków,
sól, pieprz,
2 łyżki masła,
1 cebula,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 roztrzepane jajko;
sos pikantny:
3 łyżki masła,
1 drobno posiekana cebula,
1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki,
1/2 szklanki ketchupu,
1/2 szklanki wody,
1 łyżeczka octu,
3/4 łyżeczki cukru.

PRZYGOTOWANIE:

Łososia kroimy w kostkę i gotujemy. Z ziemniaków robimy purée. W rondelku roztapiamy masło, drobno siekamy cebulę i podsmażamy. Dodajemy pietruszkę i rybę, a następnie łączymy z gotowym purée. Otrzymaną masę rozkładamy na pergaminie i zwijamy w wałek, zdejmujemy papier. W misce roztrzepujemy jajko z małą ilością wody i smarujemy nim uformowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut aż do uzyskania złotego koloru. W między czasie przygotowujemy sos: na patelni roztapiamy masło, podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek, ketchup, wodę, ocet i cukier. Pozostawiamy na małym ogniu przez około 30 minut. Pieczeń podajemy polaną sosem.

Łosoś w naleśnikach piwnych


SKŁADNIKI:

250 g łososia wędzonego w plastrach,
serek typu Philadelphia,
olej,
pieprz,
koper;
ciasto:
1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki piwa (jasnego),
1 jajko.

PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy mąkę, mleko, piwo i jajko. Smażymy naleśniki. Gotowe smarujemy serkiem, kładziemy plaster łososia oraz posiekany koper, po czym składamy w trójkąty. Podajemy schłodzone, z kawałkami cytryny lub limonki.

Krokiety łososiowe


SKŁADNIKI:

300 g surowego łososia,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
1 mała cebulka,
szczypta tymianku,
sól,
pieprz,
1 jajko,
3 łyżki mleka,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
2 łyżki oleju.

PRZYGOTOWANIE:

Szklankę mąki kukurydzianej gotujemy w dwóch szklankach wody przez 10 minut. Łososia gotujemy i rozdrabniamy. Otrzymaną masę mieszamy z łososiem i poszatkowaną cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i odstawiamy. Z zimnej masy kukurydzianej formujemy kotlety, panierujemy w jajku i mące kukurydzianej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Do zrobienia krokietów zamiast surowego łososia możemy użyć także wędzonego.

Łosoś z brokułami i ziemniakami


SKŁADNIKI:

2 filety z surowego łososia,
gałązka koperku i natki pietruszki,
szczypta mięty,
listek laurowy,
sól,
sok z cytryny,
300 g brokułów,
300 g ziemniaków,
2 łyżki śmietany.

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy niewielką ilość wody z koperkiem, natką pietruszki, listkiem laurowym, miętą, solą i sokiem z cytryny. Wkładamy filety z łososia i dusimy aż mięso zrobi się miękkie. Brokuły gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody tak, aby pozostały kruche. W oddzielnej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach, po ugotowaniu obieramy je ze skórki. Łososia wykładamy na talerz i dekorujemy brokułami. Podajemy z ziemniakami polanymi odrobiną śmietany.

Łosoś z warzywami


SKŁADNIKI:

4 filety z surowego łososia,
1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw,
2 puszki groszku,
20 dag wędzonego boczku,
imbir,
4 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
2 cytryny,
olej do smażenia,
opcjonalnie:
kiełki sojowe lub inne.

PRZYGOTOWANIE:

Mieszankę warzywną wraz z pokrojonym w plastry boczkiem smażymy na oleju z roztartym czosnkiem i imbirem. Na koniec smażenia dodajemy groszek. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy w oleju. Warzywa przekładamy na półmisek, umieszczamy na nich łososia i posypujemy kiełkami.

Naleśniki z łososiem i pieczarkami


SKŁADNIKI:

porcja na 8 - 10 placków naleśnikowych;
ciasto na placki:
szklanka mąki,
3 jajka,
1,5 szklanki mleka lub wody (lub mleko i woda w równych proporcjach),
szczypta soli,
olej do smażenia;
farsz:
opakowanie wędzonego łososia,
30 dag pieczarek,
sól,
pieprz do smaku,
2 duże cebule,
4 - 5 łyżek ugotowanego ryżu,
śmietana – tyle łyżek,
ile placków naleśnikowych.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Mieszamy mąkę z solą, olejem i jajkami, dodajemy mleko lub wodę. Smażymy naleśniki. Gotowe placki smarujemy pieczarkami, dodajemy łyżkę śmietany oraz pasek wędzonego łososia. Naleśniki zawijamy i w zależności od upodobań – obsmażamy lub zapiekamy w piekarniku. Podajemy z czerwonym wytrawnym winem.

Filety z łososia po francusku


SKŁADNIKI:

4 filety z surowego łososia,
2 łyżki ostrej musztardy,
2 - 3 łyżki masła,
1/4 szklanki wina z jabłek lub łyżeczka calvadosu,
sól.

PRZYGOTOWANIE:

Filety lekko oprószamy solą, smarujemy z obu stron musztardą i pozostawiamy na około 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wino i smażymy łososia z obu stron po kilka minut. Podajemy natychmiast po zdjęciu z patelni, najlepiej z młodymi ziemniakami.

Łosoś pieczony na zielono


SKŁADNIKI:

4 plastry surowego łososia,
tłuszcz do pieczenia;
marynata:
pół łyżki ostrego ketchupu,
ćwierć szklanki soku z cytryny,
1/3 drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
sól.

PRZYGOTOWANIE:

W małej miseczce mieszamy obrany, przeciśnięty przez prasę czosnek z pozostałymi składnikami marynaty. Plastry łososia wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy połową marynaty i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki. Co jakiś czas przekładamy plastry, aby marynata równo się rozprowadziła. Następnie przekładamy rybę do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, zalewamy resztą marynaty i pieczemy przez około 20 minut.

Bulion z łososia


SKŁADNIKI:

250 g filetu z łososia,
średnia cebula,
2 - 3 ząbki czosnku,
5 - 6 ziarenek ziela angielskiego,
5 - 6 ziarenek pieprzu,
liść laurowy,
duża marchewka,
średnia pietruszka,
ćwiartka selera,
majeranek,
łyżka mielonej łagodnej papryki,
szczypiorek.

PRZYGOTOWANIE:

Filet wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy jarzyny w całości (cebulę można przekroić na pół), przyprawy, liść laurowy, łyżkę papryki, a także ząbki czosnku. Gotujemy na małym ogniu, aby zupa była klarowna. Gdy jarzyny zmiękną, przecedzamy wywar. Jarzyny ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozdrabniamy łososia, dodajemy pokrojony szczypiorek. Doprawiamy majerankiem, czosnkiem granulowanym i pieprzem.

Łososiowa zupa


SKŁADNIKI:

1 opakowanie łososia wędzonego 250 g,
125 g ryżu,
2 duże marchewki,
kostka rosołowa,
pieprz,
tymianek,
natka pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy wywar z kostki rosołowej, wsypujemy ryż i pokrojoną w kostkę marchewkę, całość gotujemy aż do miękkości. Do wywaru wkładamy rozdrobnionego na kawałki łososia. Dodajemy przyprawy do smaku, przybieramy zieloną natką pietruszki.

Łosoś po gruzińsku


SKŁADNIKI:

1 kg filetów z surowego łososia,
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
po pół łyżeczki mielonego imbiru,
berberysu i kolendry,
3 - 4 ząbki czosnku,
sok i skórka otarta z cytryny,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 łyżki drobno pokrojonej cebuli,
2 łyżki mąki,
olej do smażenia,
sól.

PRZYGOTOWANIE:

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w grube paski. Oprószamy solą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Czosnek siekamy drobno i ucieramy z imbirem, gałką, berberysem, sokiem i skórką z cytryny. Przygotowaną pastą z przypraw starannie nacieramy łososia i ponownie wsadzamy do lodówki na 4 - 5 godzin. Po tym czasie obtaczamy rybę w mące i smażymy na silnie rozgrzanym oleju. Łososia układamy na rozgrzanym półmisku, posypujemy posiekaną cebula i natką pietruszki. Podajemy z frytkami i zieloną sałatą.

Łosoś w sosie teryiaki


SKŁADNIKI:

4 plastry surowego łososia,
olej do smarowania;
sos:
po 3 łyżki sosu sojowego i wytrawnego wermutu lub sherry,
1,5 łyżki cukru,
łyżeczka świeżego posiekanego lub sproszkowanego imbiru,
ząbek czosnku.

PRZYGOTOWANIE:

W miseczce łączymy sos sojowy, wermut, cukier, imbir i posiekany czosnek. Smarujemy łososia olejem i umieszczamy na grillu. Pieczemy z obu stron, smarując sosem aż nabierze jasnobrązowego koloru.

Spaghetti z łososia I


SKŁADNIKI:

Makaron spaghetti,
kokardki lub wstążki,
200 g wędzonego łososia w plastrach,
pieprz,
sól,
tymianek,
świeża natka pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

Łososia doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem a następnie drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gotujemy makaron dodając pod koniec łyżkę oliwy. Wykładamy gorący makaron na talerz, układamy łososia na środku. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Spaghetti z łososia II


SKŁADNIKI:

Makaron spaghetti,
200 g wędzonego łososia w plastrach,
2 marchewki,
1 cebula,
1 łyżki musztardy do smaku;
sos beszamelowy:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
szklanka mleka,
sól,
pieprz,
odrobina gałki muszkatołowej,
świeża bazylia.

PRZYGOTOWANIE:

Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko i podgrzewamy aż zgęstnieje. Sos mieszamy z 1-2 łyżkami musztardy (w zależności od upodobania). Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy marchewkę i podsmażamy przez około 2 minuty. Gotujemy makaron spaghetti, mieszamy z cebulą i marchewką, a następnie układamy na głębokim talerzu. Na wierzchu kładziemy rozdrobnionego na kawałki wędzonego łososia. Całość polewamy sosem beszamelowym. Dekorujemy listkiem bazylii.

  • Table Of Content
  • Zoom
  • Slide Show

  



Nasze profile: Suempol na Facebooku | Suempol na Instagramie | Suempol na Google+ | Suempol na Pinterest